Nieuws

Shhhhtt, ik ga naar een psycholoog…

Naar een psycholoog gaan: daar wordt vaak ‘zwaar’ over (na)gedacht. Dat zijn diepgaande, heftige gesprekken met iemand die met een blocnote in een dure leren zetel zit, dwars door je heen kijkt en je gedachten leest. Wanneer PSION-psycholoog Fiona Kranenburg in gezelschap vertelt wat haar beroep is, krijgt ze vrijwel altijd met deze clichés te maken.

Fiona: “Gelukkig kan het ook anders. Bij PSION, waar ik ondertussen al 3 jaar werk, doen we niet aan diagnoses en protocollen. We vinden het belangrijk om iemand vanuit een gelijkwaardige relatie te leren kennen. Met oprechte nieuwsgierigheid en met humor. Ik krijg vaak als feedback van cliënten dat, naast de inzichten die ze hebben gekregen, juist die gelijkwaardigheid en humor in het traject belangrijk voor ze zijn geweest.

Van trigger naar angst

“Zo vertelde ook Emma* over hoe vreselijk ze opzag tegen haar afspraak met een psycholoog. Emma was een gesloten vrouw met opgetrokken schouders en een froufrou die over haar ogen hing, waarschijnlijk om oogcontact zoveel mogelijk te kunnen vermijden. Ze zat al een tijdje thuis omdat ze om de meest pietluttige dingen ontzettend uit haar vel kon springen. Dat was al een paar keer gebeurd -ook op het werk- en ze voelde dat het zo niet langer kon.

Haar collega’s waren helemaal klaar met haar gedrag, waardoor Emma ook bang werd om haar werk te verliezen. Ze ging triggersituaties vermijden. Ze sloot zich thuis op om zichzelf en anderen te beschermen tegen haar woede-uitbarstingen. Wat overigens bleek te werken, aangezien er bijna geen triggers meer waren.

Toen ik connectie maakte met deze vrouw onder die lange froufrou, leerde ik een lieve en leergierige Emma kennen. Door de vele trauma’s uit haar jeugd had ze zich voor alles en iedereen afgesloten.

Door écht contact met haar te maken en haar te leren kennen, leerde ze ook zichzelf kennen. Stapje voor stapje snapte Emma wat er gebeurde bij haar en waarom. En met elk stapje voelde ze steeds meer ruimte bij zichzelf ontstaan.

Wat een enthousiasme kwam er plots onder die froufrou vandaan! Uiteindelijk heeft Emma de heftige gebeurtenissen uit haar verleden een plek kunnen geven.

De mooiste ontdekkingstocht

Iemand begeleiden in zijn, haar of hun ontdekkingstocht is de mooiste en belangrijkste taak voor mij als psycholoog. Neem nu Emma: in tegenstelling tot wat haar klachten deden vermoeden, was haar traject kort en persoonlijk. Ze heeft zichzelf leren kennen en staat daardoor weer volop in het leven.”

Meer weten? Contacteer dan paraDIGMA groep via telefoon, email of contactformulier via onze website.

*Emma is niet haar echte naam.

"Jouw organisatie duurzaam tewerkstellen, voor nu en voor later"